Rivalové

26.06.2014 12:55

„Film Rivalové vypráví skutečný příběh dvou pilotů F1, kteří jsou soky nejen na okruzích, ale také ve skutečném životě. Přestože jsou soupeři, jsou také jeden pro druhého inspirací. Přes jejich rozdílnost je v životě pojí zvláštní přátelství.“ Tuto charakteristiku snímku „Rivalové“ (2013) od amerického režiséra Rona Howarda si můžeme přečíst v oficiálním textu distributora. Nutno doplnit, že citovaná pasáž vystihuje jednu z hlavních myšlenek celého filmu, jehož děj je inspirován skutečnými událostmi.

Hlavními hrdiny snímku jsou jezdci Formule 1 – britský závodník James Hunt a rakouský pilot Niki Lauda, oba světové hvězdy v tomto sportu a zároveň oba zcela odlišné typy osobností: Hunt je typem lehkovážného bohéma a požitkáře, zatímco Lauda ctižádostivým racionálním profesionálem. Děj sleduje karierní postup obou jezdců až do světové extra-třídy tohoto sportu, jejich soukromý život a především jejich profesní vztah, který je ve filmu vykreslován jako velká rivalita hraničící až se vzájemnou nesnášenlivostí. Na diváka zpočátku nemusí pozitivně působit charakter ani jedné z těchto dvou postav: Hunt se chová suverénně a vůči Laudovi navíc přezíravě, Lauda je zase bytostně přesvědčen o své dokonalosti a jeho vystupování je chladné až nekompromisní.

Postupem doby lze však u obou postav vypozorovat určité proměny v jejich postojích a jednání. Klíčovou ve vztahu obou jezdců je především tragická událost, ke které došlo 1. srpna 1976 na německé trati Nürburgring při závodu F1. Niky Lauda tehdy v rychlosti 250 km/h narazil do hrazení a jeho vůz po následné kolizi s dalším závodníkem začal hořet. Lauda sice z nehody zázrakem vyvázl živý, avšak s těžkými popáleninami hlavy a dalších částí těla. O jeho nezdolné vůli svědčí to, že navzdory vážným zraněním se již po 42 dnech znovu postavil na start, aby pokračoval v boji o titul mistra světa se svým hlavním protivníkem Huntem. Hunt od oné tragické události cítil vůči Laudovi pocit viny, protože právě on přesvědčil ostatní jezdce, aby se onen osudný závod navzdory špatným klimatickým podmínkám uskutečnil. Zároveň je však také patrné, že Huntova nevraživost vůči jeho starému soupeři se na základě této tragédie postupně mění v obdiv a respekt.

Snímek pak vrcholí posledním dramatickým závodem sezóny, kde Lauda nejprve kvůli nepříznivému počasí odstoupil, zatímco Hunt závod dojel a stal se mistrem světa, když druhého Laudu porazil pouze o jediný bod. Film však nekončí tímto závodem, ale krátkým setkáním obou slavných závodníků po skončení sezóny, kde spolu hovoří o smyslu závodění, o tom, čeho dosáhli a jak se proměňoval jejich vzájemný vztah. Zaujmout může Laudova myšlenka, kterou mu řekl jeden lékař, když se v nemocnici zotavoval po havárii: „Pane Laudo, zbavte se toho hněvu vůči Huntovi. Chytrý člověk získá víc od svých nepřátel, než hlupák od svých přátel. A měl pravdu.“

Lze tvrdit, že hlavním tématem tohoto filmu nejsou závody F1 a prostředí automobilového sportu. To všechno jsou spíše kulisy, na jejichž podkladě jsou nastoleny důležité otázky lidské existence: hodnota lidského života, pravé štěstí člověka, nebo otázka, zda proč nám může vzejít nějaké dobro i od našich nepřátel, proč nám vlastně Bůh posílá tyto lidi do cesty. Z tohoto pohledu může být tento snímek, jenž je sám o sobě kvalitně a poutavě zpracovaný, inspirací k zamyšlení, pro každého, kdo jej zhlédne. Hodnota filmu spočívá i v tom, že na dané otázky nedává jednoznačnou a šablonovitou odpověď, ale ukazuje je v kontextu složitosti života takového, jaký je.

Snímek se může stát vhodným doplňkem programu různých skupinek a společenství. Svým tématem je totiž přitažlivý jak pro dospělé, tak především pro mládež. Film je věkově určen středoškolákům a starším, dětem ze ZŠ jej nedoporučujeme promítat. Celý snímek je volně dostupný online na internetu, např. zde,DVD si můžete zakoupit za 269 Kč včetně poštovného zde.