OCTOBER BABY

30.04.2014 14:02

Film vypráví příběh teenagerky Hannah, která navenek žije spokojený život, ale uvnitř si připadá nechtěná, přemáhají jí pocity až nenávisti nebo pocit, že by neměla žít. Ona však netuší, odkud tyto pocity přicházejí, jak se jim má bránit. V tom se dozvídá, že je adoptovaná a že žije jenom díky tomu, že přežila potrat. Rozhodne se hledat svoji identitu tím, že vyhledá svoji biologickou matku. Avšak čím více se dozvídá, tím více je nepokojná, vztahy v rodině, v níž žila, se začínají komplikovat. Nové poznatky ani setkání s biologickou matkou jí klid nevrací, spíše naopak. Až jednou se setká s jedním starým knězem, který jí poradí, že klid najde v odpuštění: Stejně jako jí bylo v Kristu odpuštěno, je i v její moci odpouštět druhým. Pro tento postoj se může rozhodnout. Nenávist je břemeno, které je těžké, ale nemusí jej nést. Pouze v odpuštění najde svobodu. Toto odpuštění Hannah přináší klid do jejího života i života její rodiny. 

Film je inspirovaný skutečným příběhem Gianny Jessen.

Tento snímek se dá využít při jakékoliv práci s mládeží. Nabízí témata hledání vlastní identity, přátelství, potratu, milosrdenství, odpuštění. Avšak proto, aby se tento film nestal pouhým diváckým zážitkem, ale mohl být skutečně účelně a pastoračně využit, doporučujeme jeho sledování rozložit na několik etap se zamyšlením, vysvětlením či diskuzí po každé z nich. K této práci vám mohou pomoci také jeho oficiální stránky k filmu.
DVD je možné si objednat na www.paulinky.cz v ceně 389 Kč. Na těchto stránkách můžete shlédnout i krátký rozhovor s Gianny Jessen, podle jejíhož životního příběhu byl snímek natočen.