MOST

30.04.2014 14:40

Režie: Bobby Garabedian
Scénář: Bobby Garabedian, William Zabka
V hlavních rolích: Vladimír Javorský, Linda Rybová, Ladislav Ondřej, Ester Geislerová, Klára Issová
USA/Česko 2003, 29 minut
 

Americko-český film „Most“ rozhodně nepatří do kategorie produktů „zábavného průmyslu“, ale jde naopak o dílo, které provokuje člověka k zamyšlení a uvažování nad tím, jakou výpovědní hodnotu celý snímek má. Jednotlivé epizody filmu jsou propojeny jednotící linií – láskyplným vztahem otce a syna, který je na konci přerušen dramatickou a tragickou událostí. Otec, který obsluhuje zvedací železniční most přes řeku, pod nímž projíždějí lodě, je nucen se během okamžiku rozhodnout mezi obětováním svého syna, který nešťastnou náhodou padá do soukolí zvedacího stroje mostu, nebo jeho záchranou, jejímž důsledkem bude železniční katastrofa, při které by zahynulo mnoho lidí. Zoufalý otec nakonec volí první variantu a ztrácí tak to nejdražší, co má.

Film tak svým obsahem působivě přibližuje dnešnímu člověku velikonoční tajemství – Otec obětuje svého milovaného Syna, aby zachránil svět. Tato myšlenka je zde opravdu silně ztvárněna, a proto si myslíme, že celý film je velmi dobrou látkou pro katechezi.

Jako úvod k velikonoční katechezi, kterou uskutečníte díky tomuto filmu, doporučujeme říct několik myšlenek o vztahu v Trojici (Otec, Syn a Duch Svatý) a popsat základní smysl velikonočního tajemství (ukřižování a Zmrtvýchvstání).

Nyní můžeme pustit film a po shlédnutí se vracet k jednotlivým pasážím, do kterých umisťujeme velikonoční tajemství a vztah lásky mezi Otcem a Synem skrze Ducha Svatého. Dejte prostor účastníkům katecheze k otázkám i postřehům, jak oni skrze tento obraz tato tajemství vnímali. Je nezbytné se na katechezi se připravit, protože snímek obsahuje celou řadu dalších podmětů k přemýšlení, o kterých bychom měli dokázat s účastníky katecheze hovořit.

Náročnost obsahu snímek by mohli zvládnout už žáci 8. a 9. tříd na ZŠ, může se použít i pro katechezi mládeže, optimální je katecheze dospělých. Film je k dostání v prodejně Matice cyrilometodějské v Olomouci nebo na www.paulinky.cz (cena: 399,- Kč).