Moja misia I

08.07.2014 14:58

Slovenské studio LUX připravilo sérii DVD, kdy každé DVD obsahuje 6 krátkých dokumentů (30 min.) o lidech (Slovácích), kteří smysl svého života našli v misii. Dokumenty představují různé způsoby misie.

Toto první DVD představuje sestru Františku, která pracuje v Jihoafrické republice, kde pomáhá v centru pro děti umírající na AIDS, a sestru Máriu, která žije ve slovenské osadě v Rumunsku a věnuje se zde především službě mladým, a to i přesto, že sama trpí nevyléčitelnou nemocí.

Další dva dokumenty představují misionáře Barnarda Kulhu žijícího v Bolívii a Štefana Bebjaka působícího na Madagaskaru.

Pátý dokument představuje známého slovenského faráře Mariána Kuffu, který se v malé slovenské vesničce Žakovce věnuje bezdomovcům, závyslým, handicapovaným, sirotkům, svobodným matkám, bývalým vězňům, a jejich společný život na farmě, kterou neustále zvelebují.

Poslední dokument představuje kněze Jozefa Hurtona, který žije v Itálii, v jedné alpské vesnici. V rámci jeho pastorační služby bylo také sloužit mše sv. pro turisty, kteří sem jezdí. On se však nespokojil s "odsloužením mše sv.", ale chtěl se dostat také k těm turistům, kteří do kostela nepřicházeli. Proto napsal knížku o této vesničce, kterou turistům prodával, a spojil se s profistudiem a naučil se točit dokumentární filmy. Takto prostřednictvím knížky i filmovým večerů se přiblížil i dalším lidem. Také vstoupil do horské služby a založil školu pro lavinové psy.

 

Tito lidé a jejich životní příběhy mohou pomoci starším žákům a mládeži objevovat církev v jejích nejrůznějších rozměrech a také pomoci při jejich vlastním hledání životní cesty. Není však vhodné pouštět si všechny dokumenty při výuce nábožentsví během jednoho školného roku. Z výuky by se tak stal filmový klub. Ale určitě je velmi prospěšnmé jednou za rok vybraný dokument shlédnout. Avšak i zde je nutné uvedení do tématu a společná zpětná reflexe. Většina z těchto dokumentů je vhodná pro staší žáky nebo středoškolské studenty, dokument o sestře Márii je vhodný spíše pro dospělé.

DVD si můžete objednat na internetové stránce: luxshop.lux.sk