KLENOTNÍKŮV OBCHOD

05.05.2014 15:17

 

Film s podtitulem Příběh o lásce a svátosti manželství byl natočen podle divadelní předlohy Karola Wojtyly. Tento biskup krakovský a pozdější papež Jan Pavel II. napsal tuto divadelní hru v roce 1960. V češtině je hra známa pod názvem Před zlatnictvím a je součástí knihy Píseň o třpytu vody.

V divadelní hře se autor zamýšlí nad manželstvím jako nad vztahem pramenícím z hluboké lásky a dává ho do kontrastu s manželstvím, jež je založeno především na povrchních sympatiích. Setkáváme se zde s třemi manželskými páry a s jejich prožíváním manželství. Žena z prvního páru v důsledku války brzy ovdoví a zůstává sama se svým synem; druhý pár prochází krizí, kdy se manželé sobě navzájem odcizují. Třetí pár tvoří děti z těchto dvou manželství, které touží vstoupit do manželství, ale mají strach; zejména Monika, která intenzivně vnímá krizi manželství svých rodičů. Celou hrou prostupuje postava zlatníka, ke kterému si přicházejí jednotlivé páry vybírat snubní prsteny.

Italský film, jehož slovenskou verzi vydalo Vydavateľstvo Don Bosco, je zdařilou adaptací divadelní předlohy a zachycuje podstatu divadelní hry. Přesto si je potřeba uvědomit, že text Jana Pavla II. je plný vnitřních monologů a úvah, které je náročné zpracovat do filmové podoby. Proto před zhlédnutím filmu doporučujeme přečtení předlohy.