Cyril a Metoděj - 1150. výročí

08.01.2013 13:38

Cyrilometodějské výročí

Materiály a aktivity

 

prezentace.jpgK letošnímu cyrilometodějskému výročí jsme pro vás připravili širokou nabídku nejrůznějších materiálů týkajících se sv. Cyrila a Metoděje, vhodných dokatechezí i do hodin náboženství(publikace, metodiky, omalovánky, scénáře k divadelním hrám, videa atd.), a také nabídku nejrůznějších aktivit pro děti (např. prohlídkové okruhy pro třídy na Velehradě). Všechny informace jsou uspořádány do přehledné power-pointové prezentace, v níž najdete i odkazy ke stažení. Tuto prezentaci si můžete stáhnout zde

 

 

Po stopách svatých Cyrila a Metoděje

Desková hra - krabiceVe spolupráci s dětským časopisem Nezbeda jsme vytvořili novou společenskou deskovou hru pro 2 – 6 hráčů od devíti let. Hra vznikla jako jeden z materiálů vydaných k 1150. cyrilometodějskému výročí v roce 2013. Smyslem této aktivity je seznámit se s významnými událostmi ze života sv. Cyrila Metoděje a získat v těchto světcích své vzory. Hráči začínají na herní ploše (viz ukázka) na startovním poli „Soluň“ - rodiště bratrů, a jejich cílem je dostat se na cílové pole Boží království. Po cestě musí absolvovat deset stanovišť s událostmi ze života sv. Cyrila a Metoděje a získat všech deset kartiček symbolizující tyto události. Hra se hraje s figurkami a kostkou a její délka je 60-90 minut. Ocení ji jak rodiče dětí školou povinných, tak i učitelé náboženství a animátoři skupin dětí. Hra je k dispozici u nás na katechetickém centru. Pokud máte o ni zájem, kontaktujte nás.

   Desková hra - hrací pole

 

Puzzle Svatí Cyril a Metoděj

Puzzle C+MDalší aktivitou pro děti v letošním cyrilometodějském roce je puzzle, které naše centrum připravilo opět ve spolupráci s časopisem Nezbeda. Puzzle je dvojího druhu: Na obrázku první skládačky jsou znázorněni sv. Cyril a Metoděj, druhé puzzle znázorňuje oba bratry při setkání s  lidmi na Velké Moravě. Autorkou obou ilustrací je Alena Němečková. Puzzle je tvořeno 48 dílky, celý obrázek má po sestavení formát A4. Balení obsahuje i vytištěnou krabičku, která může po vystřižení a slepení sloužit k uložení puzzle (viz foto). Obě tato puzzle mohou být např. vhodným dárkem pro děti mladšího školního věku. V případě zájmu o tento materiál se rovněž obracejte na naše centrum. 

Puzzle - ukázky

 

 

 

 

 

Svatí Cyril a Metoděj - knížečka

Svatí cyril a MetodějNa začátku března 2013 vyšla v edici „Poznáváme naše světce“ v pořadí již pátá ilustrovaná knížečka pro děti s názvem Svatí Cyril a Metoděj, která se tematicky vztahuje k letošnímu cyrilometodějskému výročí. Knížečka má 44 stran a formátově odpovídá předchozím dílům (skladem je sv. Prokop a sv. Ludmila, první díl o sv. Vojtěchovi máme v elektronické podobě na DVD). Knížečky si můžete objednat u nás na katechetickém centru. Ilustrace jsou od Aleny Němečkové. I tento díl jsme vytvořili ve spolupráci s dětským časopisem Nezbeda ve Zlíně.

 

Svatí Cyril a Metoděj - ukázka

 

Vzdělávací programy pro děti na Velehradě

V tomto jubilejním cyrilometodějském roce bychom chtěli pozvat všechny katechety, kněze a animátory s jejich třídami, farními společenstvími, schólami nebo ministrantyna výlet na Velehrad. Od března letošního roku totiž velehradské informační centrum (Dům sv. Cyrila a Metoděje) nabízí nové vzdělávací průvodcovské programy pro žáky MŠ, 1. a 2. stupně ZŠ a také SŠ. Tyto programy jsou realizovány formou prohlídek velehradského baziliky a jejího okolí, doplněných dalšími aktivitami přiměřenými věku dětí. Podrobnější charakteristiku celého projektu i jednotlivých prohlídkových tras najdete na letáku zde.
V rámci akce je možné zajistit oběd v jídelně Stojanova gymnázia na Velehradě nebolze také domluvit táborák v zahradě velehradského exercičního domu Stojanov, kde si děti mohou opéct špekáčky. V případě zájmu o táborák se můžete domluvit s vedoucí Stojanova na telefonu 572 571 531.